EMN - Enlightenment Media News - Benevolent News Presented With Love

Cart

15 dalykų, kurių reikia atsikratyti

Jeigu sugebėsite atsikratyti kai kurių nereikalingų įpročių, jūsų gyvenimas tikrai taps šviesesnis ir žymiai sėkmingesnis.
1. Negatyvios mintys apie save jums nereikalingos
Baikite negatyviai kalbėtis patys su savimi ir sukti tuos pačius tuščius pokalbius apie tai, kaip viskas blogai. Dauguma žmonių net nesusimąstydami kenkia sau gyvendami nuolatiniame blogų minčių ir emocijų fone. Tokiu būdu emocijos valdo jų gyvenimą ir suka visai ne ta linkme, kuri būtų žmogui geriausia. Ir nereikia aklai tikėti tuo, ką jums sako jūsų logika, sveikas protas ar įsitikinimai. Jūs esate daug geresni ir sugebate žymiai daugiau negu patys galvojate. Neleiskite savo blogoms mintims gadinti jums gyvenimo, išvarykite jas iškarto tik pastebėję, taip, kaip išvarytumėte ožkas iš žydinčio sodo, kad jos nenuėstų nuostabių gėlių žiedų.Kaip tai daryti? Keiskite blogas mintis geromis.

2. Paleiskite savo praeitį
Šiandien yra ta diena, kuomet jūs galite kurti savo ateitį. Viskas, ką darysite ir galvosite šiandien, taps ateitimi ir tik jūs renkatės, kokia ji bus. Praeities jūs nebegalite nei pasirinkti, nei pakoreguoti, nei pasiimti su savim. Aišku, nėra lengva atsisakyti gerų prisiminimų, ypatingai jei šiandien yra blogiau nei tada. Tačiau žinokite, tai inkaras, sunkus inkaras, kurį jūs pasirišate sau po kaklu ir visur su savimi tampotės, ir dėl to negalite orientuotis į ateitį ir dabartį. Niekas nepasikeis vien nuo prisiminimų kaip buvo. Pakeisti gali tik tai, ką darote šiandien. Išmokite matyti šią dieną ir mąstyti galvodami apie tai, ko norite pasiekti, kaip norite, kad būtų rytoj

3. Liaukitės kritikuoti
Jokiu būdu nekritikuokite žmonių dėl jų asmeninės nuomonės ar dėl kažkokių jų veiksmų. Juo labiau venkite kritikos tų žmonių atžvilgiu, kurių nuomonė skiriasi nuo jūsiškės. Nekritikuokite įvykių, kurie vyksta ne pagal jūsų planą. Supraskite, kad jei jūsų lūkesčiai ar iliuzijos nepasiteisino, tai jūsų ir tik jūsų problema. Kiekvienas žmogus gali turėti savo nuomonę ir gali turėti visai kitokius lūkesčius bei kitaip suprasti įvykius. Tai kiekvieno mūsų teisė. Visi žmonės skirtingi ir kiek žmonių, tiek nuomonių, ir nėra vienos 100 % teisingos.

4. Baikite teisintis
Kuo greičiau baikite teisintis ir ieškoti pateisinimo viskam, ko ir kodėl jūs negalite. Bet kokie pasiteisinimų ieškojimai apriboja jūsų galimybes. Vietoje to geriau ieškokite galimybių. Nesiteisinkite nei patys prieš save, nei prieš kitus. Kiti vis tiek iš šalies matys, kad jūs bijote, o patys pasijusite geriau tik kelioms sekundėms, bet vėliau įprasite visko vengti ir apgaudinėdami save pasiteisinimais galiausiai įvarysite save į kampą.

5. Nustokite gyventi taip, kaip iš jūsų tikisi aplinkiniai
Yra žmonių, kurie visada žino kaip jums yra geriau ir visada stengiasi jus įtikinti, kad jie geriausiai žino, ko jums reikia gyvenime ir ką jūs turite daryti. Tokie dalykai niekaip negali būti toleruojami, nes niekas geriau už jus nežino, ko jūs norite ir kas jums yra geriau. Tačiau daugybė žmonių gyvena gyvenimą, kuris jiems net nepriklauso. Jie daro viską, ko iš jų tikisi artimieji, draugai, kolegos. Laikui bėgant tokie žmonės užgniaužia savo tikruosius norus ir poreikius, o galiausiai ir visai juos pamiršta bei pradeda tikėti, kad kažkas tikrai geriau žino už juos pačius. Tačiau ar jie tikrai laimingi? Ar jie gali tikėtis pajusti gyvenimo pilnatvę? Visuomet atsiminkite – gyvenimas jums duotas tik vienas ir gyventi jį turite jūs pats. Neatiduokite niekam kitam tokios brangios dovanos. Pasinaudokite ja pats.

6. Neįrodinėkite savo tiesos
Net neįsivaizduojate, kiek žmonių „draskosi“ įrodinėdami savo tiesas, net rizikuodami dėl to prarasti ar nutraukti jiems svarbius santykius. Žmonės skiriasi tik dėl to, kad nei vienas nesugeba atsisakyti šio kvailo įpročio, įrodinėti savo tiesas ir dėl jų kovoti. Kai kurie nesugeba susitaikyti su kitokiu požiūriu ir bando įtikinti kitą žmogų atsisakyti savo požiūrio, skaudindami vienas kitą. Paklauskite savęs, ar tai tikrai verta visų tų praradimų? Ar jums tikrai svarbiau būti teisiu, o gal geriau laimingu?

7. Išsivaduokite nuo savo baimių
Bet kokiomis aplinkybėmis prisiminkite, kad baimė tai tik iliuzija. Baimė neegzistuoja. Tai jūs ją sukuriate savo galvoje. Kai tik jūs pakeisite savo būseną, tuomet ir viskas aplink stos į savo vietas.

8. Nustokite stengtis padaryti gerą įspūdį kitiems
Nusiimkite visas savo kaukes ir būkite tuo, kuo esate. Turite didžiuotis tikruoju savimi.
Jei labai jau sau nepatinkate toks, tai keiskite save, bet nevaidinkite kažko, kuo nesate iš tikrųjų. Juk žmonės ne kvaili, vis tiek pastebi visą tą jūsų vaidybą.
Priimkite ir nuoširdžiai pamilkite save tokį, koks esate, su visom silpnybėm ir netobulumu. Tobulų nebūna ir nereikia to siekti. Siekite būti išskirtiniais, o tokiais būsite tik likdami savimi.

9. Baikite „klijuoti etiketes“
Visiška kvailystė skirstyti žmones į kategorijas ir „klijuoti etiketes“ tiems, kurių nei pažįstate. Viena gera indėnų patarlė sako: nespręsk apie žmogų, kol savaitę nepavaikščiosi su jo mokasinais.
Taigi ir jūs nespręskite apie žmones, nes nesate jie ir nežinote, kodėl jie yra vienoki ar kitokie. Geriau tobulėkite patys ir plėskite savo akiratį, kad neatrodytumėte visiškais neišprusėliais, badydami pirštais į kitus.

10. Nesipriešinkite permainoms
Nereikia laikytis įsikibus praeities, jei aplinkybės verčia kažką keisti.
Geriau nuo to tikrai nebus, jūs vis tiek, vienaip ar kitaip, būsite priversti keistis, nes gyvenimas nestovi vietoje ir kiekvieną dieną visame kame vyksta pokyčiai.
Jei pajutote, kad jūsų nebetenkina tai, kas tiko vakar, tai ir paleiskite tai.
Jei matote, kad visos aplinkybės klostosi taip, kad jums tereikia pirštą pajudinti ir prasidės permainos, nestabdykite šio proceso.
Žinokite, kad permainos vyks nežiūrint į tai ar norite to, ar nenorite.
Tik jei patys atsisakote dalyvauti tame procese, viskas gali pakrypti labai nemalonia linkme. Bet kokios permainos visada tik į gera, į gera ir jums ir jus supantiems žmonėms.

11. Nustokite skųstis
Baikite vieną kartą skųstis, kad kažkas vyksta ne taip, kaip jums norisi, kad žmonės blogi, kad kalta valdžia ir kad visi aplink jums tik nori pakenkti.
Apskritai, nustokite skųstis ir gailėtis savęs, tai niekur neveda.
Taip, suprantama, kartais tai labai skaudina ir liūdina. Tačiau supraskite, kad niekas negali jūsų nuskriausti be jūsų sutikimo.
Jokie poelgiai ar situacijos patys savaime negali liūdinti ar skaudinti, jei jūs sau neleisite dėl to liūdėti ar pykti, ar įsižeisti.
Tik jūs nusprendžiate, kada įsižeisite ar kada nuliūsite.
Juk žinote, visai kitas žmogus lygiai toje pačioje situacijoje gali sureaguoti visai kitaip ir nėra jokios taisyklės, kaip turite į ką reaguoti. Tik jūs patys renkatės savo reakciją.

12. Baikite kaltinti save ir kitus
Nekaltinkite savęs dėl to, ko nepadarėte ir baikite kaltinti save dėl aplinkybių, kurių nesukūrėte. Taip pat liaukitės kaltinti aplinkybes ar kitus žmones ir apskritai visame kame ieškoti kaltų. Jei jūsų gyvenimas eina ne ta linkme, kokia norėtumėte, tiesiog ieškokite galimybių ir kelių kaip tai pakeisti. Kaltininko atradimas problemų neišsprendžia.

13. Nustokite viską kontroliuoti

Aišku, visi mes norime „stipriai laikyti vairą savo rankose“, tačiau per didelė kontrolė nieko gero neduoda, tik apsunkina jus ir visus aplinkinius.
Nustokite kontroliuoti savo artimuosius, leiskite jiems „laisvai kvėpuoti“, atstokite nuo bendradarbių ir kitų žmonių. Nustokite kontroliuoti viską, kas su jumis atsitinka ir leiskite gyvenimui tekėti sava vaga. Suteikite sau malonumą atsipalaiduoti, o kitiems – malonumą gyventi savo gyvenimą.

14. Liaukitės abejoti
Jeigu amžinai svarstote, abejojate ir niekaip nesugebate priimti sprendimų savo gyvenime, jūs apsunkinate save ir kitus.
Tačiau niekas ir niekada negali priimti sprendimo už jus pačius. O tam, kad priimtumėte sprendimą, reikia prisiimti atsakomybę už pasekmes.
Kai jūs abejojate, viskas, ką darote, tai tik trukdote procesui, stabdote natūralią energijos tėkmę ir kuriate sūkurius, kurie po to įtraukia jus pačius.
Sprendimas, koks jis bebūtų, yra geras. Priimkite bet kurį ir pamirškite kitus variantus. Pradėkite gyventi su tuo sprendimu.
O kai reikės kito sprendimo, priimkite kitą.
Tam, kad priimtumėte sprendimą, nereikia kankintis keletą mėnesių ir kankinti visus aplinkinius. Niekas niekada negali žinoti, kuris iš sprendimų yra geresnis ir niekas nežino, kaip būtų, jeigu būtų.

15. Baikite įsižeidinėti dėl kiekvienos smulkmenos
Ar jūs tikrai manote esantis toks pasaulio bamba, kad kiekvienas žmogus tik ir galvoja, kaip čia jus įžeisti, kad pasikankintumėte? O ar niekada nesusimastėte, kad tai jūs įsižeidžiate, o ne jus įžeidinėja. Ir tai yra skirtingi dalykai. Viena blondinė išklausiusi anekdotą apie blondinę įsižeidžia, kita skaniai pasijuokia. Viskas priklauso nuo jūsų svarbumo sau pačiam. Ego tai tas „svarbulis“, kuris sėdi jumyse amžinai patempęs lūpą ir nesupranta, kad žmonės visai neturi jokių blogų kėslų jūsų atžvilgiu. Laikas pradėti skirti tikrai blogus ir netinkamus dalykus, nuo paprasčiausių žodžių, nenešančių „tarp eilučių“ nieko konkretaus apie jūsų asmenybę.

Paruošė Luka Deluna, Redagavo Lina Šimelionytė

Share this article
FB video