EMN - Enlightenment Media News - Benevolent News Presented With Love

Cart

Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalas sugrįžo į Lietuvą

Vilnius, Trečiadienis, 2018 metų sausio 17 d.  Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė į Lietuvą grąžintą Vasario 16-osios nutarimo dėl nepriklausomos Lietuvos valstybės atstatymo aktą.

Prezidentūros Baltojoje salėje vykusiame renginyje iškilmingą Nepriklausomybės Akto perdavimo protokolą pasirašė Lietuvos vyriausiasis archyvaras Ramojus Kraujelis ir Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos Politinio archyvo vadovė profesorė Elke von Boeselager.

Prezidentės teigimu, dar prieš metus šios ceremonijos nė nebuvo įmanoma įsivaizduoti, o Vasario 16-osios akto originalo paieškos, trukusios daug dešimtmečių, pavirto ilga detektyvine istorija, apaugo įvairiomis versijomis.

Nepriklausomybės Akto originalas buvo dingęs daugiau kaip 70 metų. Po ilgų paieškų 1918 m. Vokietijai siųstą šio dokumento originalą politiniame Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos archyve praėjusių metų kovo mėnesį rado Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis. Ranka parašytame dokumente – Lietuvos Tarybos nutarimas skelbti nepriklausomą Lietuvos valstybę. Dokumentą, kuris parašytas lietuvių ir vokiečių kalbomis, pasirašo visi 20 signatarų.

Prezidentė pabrėžė, kad Lietuva yra ypač dėkinga ne tik Nepriklausomybės Aktą atradusiam profesoriui Liudui Mažyliui, bet ir Vokietijai, išsaugojusiai rankraštinį šio dokumento originalą, ir sutikusiai jį paskolinti Lietuvai. Tai – draugystės, pagarbos ir šalių pasitikėjimo viena kita ženklas.

Pasak valstybės vadovės, vienas svarbiausių mūsų šalies dokumentų Lietuvą pasiekė pačiu tinkamiausiu metu – šaliai žengiant į valstybės atkūrimo šimtmetį. Tai, Prezidentės teigimu, dar labiau įkvepia, pakylėja ir įpareigoja džiugiai sutikti vieną svarbiausių dienų šalies istorijoje.

Nuo sekmadienio (sausio 21 d.) Lietuvos Tarybos priimtą nutarimą, skelbiantį Lietuvos nepriklausomybę, galės pamatyti ir visi šalies gyventojai – jis bus eksponuojamas Signatarų namuose.

Lietuvos Nepriklausomybės Aktas buvo pasirašytas 1918 m. vasario 16 d. Vilniuje – juo buvo atkurta Lietuvos valstybė.

Informacijos šaltinis – Prezidentės spaudos tarnyba; LR Prezidento kanceliarijos nuotraukos, Robertas Dačkus
Share this article
FB video