EMN - Enlightenment Media News - Benevolent News Presented With Love

Cart

Popiežius Pranciškus viešėjo Baltijos šalyse

2018 m. rugsėjo 22-25 d.   Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje viešėjo Popiežius Pranciškus. Šventojo Tėvo valstybinis vizitas sutapo su trijose Baltijos šalyse švenčiamais nepriklausomybės 100–mečio jubiliejais  bei Popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymo Baltijos regione 25 metų jubiliejumi.

Popiežius Lietuvoje lankėsi rugsėjo 22-23 d. Vilniuje ir Kaune. Pirmąją vizito dieną įvyko susitikimai su prezidente Dalia Grybauskaite, tikinčiųjų bendruomene, jaunimu, neįgaliaisiais, buvusiais tremtiniais ir politiniais kaliniais bei Holokaustą  išgyvenusiais žydų tautos atstovais, apsilankė Aušros Vartuose.

Simono Daukanto aikštėje  popiežius sveikino Lietuvos žmones, valdžios atstovus, užsienio diplomatus, mokslo ir kultūros atstovus.

Katedros aikštėje vyko susitikimas su jaunimu. Kreipdamasis į gausiai susirinkusią minią, šv. tėvas atkreipė  dėmesį į bendrystės su kitais žmonėmis svarbą ir prašė nepasiduoti individualizmui:

“Neleiskite, kad pasaulis jus įtikintų, jog geriau yra eiti po vieną. Tie, kurie eina vieni, niekada taip ir nenueina. Taip, gyvenime tu galėtum susilaukti  sėkmės, bet be meilės, be bičiulių, be priklausymo tautai, be gražios patirties rizikuoti drauge. Negalima keliauti vieniems. Nepasiduokite pagundai susikoncentruoti į save, žiūrėti į savo pilvą, tapti egoistais ar lengvabūdžiais skausmo, sunkumų ir praeinančios sėkmės akivaizdoje. Dar kartą patvirtinkime, kad „tai, kas atsitinka kitam, atsitinka man“. Eikime prieš srovę nepasiduodami tam individualizmui, kuris izoliuoja mus nuo kitų, padaro mus egocentriškus ir pasipūtusius, besirūpinančius tik savo įvaizdžiu ir savo gerove. Susirūpinusius savo įvaizdžiu, tuo, kaip aš atrodau. Apgailėtina gyventi priešais veidrodį, apgailėtina. Gyvenimas gražus su kitais, mūsų šeimose, su draugais, dalyvaujant savo tautos kovose… Toks gyvenimas yra gražus!

Esame krikščionys ir norime siekti šventumo. Siekite šventumo pradėdami nuo susitikimo ir bendrystės su kitais žmonėmis, būkite dėmesingi jų poreikiams (plg. ten pat, 146). Mūsų tikroji tapatybė yra susijusi su priklausymu tautai. Nėra nei „laboratorinės“, nei „distiliuotos“, nei „grynakraujės“ tapatybės – tokių nėra. Yra keliavimo kartu, kovojimo kartu, mylėjimo kartu tapatybė. Yra priklausymo šeimai, tautai tapatybė. Yra tapatybė, kuri tau suteikia meilę, švelnumą, 

Antrąją vizito dieną Kauno Santakos parke aukojo šv. mišias Lietuvos žmonėms. Grįžęs į Vilnių, lankėsi Genocido aukų muziejuje.

Rugsėjo 24d. Popiežius Pranciškus vyko į Latviją, kur pirmiausia susitiko su prezidentu Raimondu Vėjuoniu, laikė šv. mišias Agluonos Dievo Motinos šventovėje, dalyvavo  pamaldose Rygos liuteronų katedroje, bei katalikiškoje Rygos Šv. Jokūbo katedroje.

Vizitas Estijoje vyko rugsėjo 25d. Popiežius susitiko su prezidente Kersti Kaljulaid, su visuomenės, valdžios atstovais ir diplomatais.

Vienoje didžiausių Talino Karlo liuteronų bažnyčioje buvo suorganizuotas Pranciškaus ekumeninis susitikimas su jaunimu. Taip pat šv. tėvas lankėsi seserų brigitiečių vienuolyne, katalikiškoje Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje Taline ir laikė šv. mišias centrinėje Laisvės aikštėje.

Informacijos šaltiniai: https://popieziausvizitas.lt  nuotraukos -Prezidentės spaudos tarnyba, nuotrauka Roberto Dačkaus

Nuotrauka su Latvijos prezidentu – aut. Valenciano,  Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International licenzija
Share this article
FB video