EMN - Enlightenment Media News - Benevolent News Presented With Love

Cart

Susitikimas su Renaldu Vaisboru, Liberalų Sąjungos atsakingu sekretoriumi

Pirmadienis, 2017 m. birželio 5d. Lietuvos Generalinis konsulatas Niujorke suorganizavo pokalbį – diskusiją su (trumpam vizitui į Niujorką atvykusiu) Lietuvos liberalų Sąjūdžio atsakingu sekretoriumi Renaldu Vaisboru. Pagrindinė pokalbio tema – Lietuvos ateitis – globali Lietuva, jaunosios Lietuvos politikų kartos noras ir galimybės kurti naują, kitokią, progresyvią politiką, bei konkretūs klausimai – švietimo ir pilietybės įstatymo reformos.  

Renaldo Vaisboro patirtis tarptautinėje politikoje gan įspūdinga – septynis savo karjeros metus jis praleido Briuselyje, kur dirbo buvusio Belgijos premjero Guy Verhofstadt patarėju. Vėliau į savo komandą Renaldą pasikvietė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Du metus jis pradirbo vyriausiu prezidentės patarėju užsienio politikos klausimais.

2016 metais, kai iš Liberalų Sąjūdžio pasitraukė korupcija įtariamas Eligijus Masiulis, liberalai pateko į didžiausią duobę partijos istorijoje. Tuomet Renaldas ryžosi sugrįžti į liberalios politikos areną ir pasitraukęs iš Prezidentūros, užėmė Liberalų rinkimų stratego bei atsakingo sekretoriaus pareigas. Pasikeitė ir partijos lyderiai – partijos pirmininku tapo charizmatiškas Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Praėjusių metų seimo rinkimų rezultatai visus nustebino – juos laimėjo Valstiečių ir Žaliųjų Sąjunga, o Liberalų Sąjunga pasiekė geriausią rezultatą partijos istorijoje – įgijo net 14 vietų (9%) Lietuvos Seime.

Kitaip tariant, nežiūrint į tai, kad Lietuvos Liberalų Sąjunga visai neseniai pergyveno skaudžias etikos ir skaidrumo pamokas, ji išliko viena iš progresyviausių ir ypatingai Lietuvos jaunimui imponuojanti partija. Už liberalus balsavo net 37% jaunimo (18-35 metų amžiaus žmonės).

Nei viena Lietuvos partija neturi tokio jaunų žmonių palaikymo kaip liberalų partija“, tvirtino Renaldas. “Su Liberalų Sąjunga ir ypatingai su jos naujais lyderiais siejamas toks įvaizdis/ sąvokos,  kaip “modernu”, “šiuolaikiška”, “progresyvu”, “perspektyvu”, “veržlu”, “laisva”… “Be to, Liberalų Sąjūdis dažniausiai yra siejamas su antru pasirinkimu: kadangi partija iš esmės užima centro poziciją politinėje erdvėje – tarp centro dešinės ir centro kairės, už ją balsuoja tie, kurie nenori, pavyzdžiui, balsuoti už konservatorius arba socialdemokratus” (kur vyrauja balsavimo principas –  “taip – ne”, “myliu – nemyliu”).

Amerikos lietuviams (ypač išvykusiems po 1990 metų) yra nepaprastai aktuali dvigubos Lietuvos pilietybės tema. Jų akimis žiūrint, pilietybės įstatymas yra visiškai nelogiškas ir nepriimtinas.   LR konsulato Niujorke darbuotojai, kiekvieną dieną susiduriantys su šia tema, turi net kelis konkrečius pasiūlymus, kurie galėtų išspręsti dvigubos pilietybės dilemą ne referendumo būdu. Apie tai yra kalbėję ir žymūs Lietuvos teisininkai.

Paklaustas apie dvigubos Lietuvos pilietybės įstatymo priėmimą, Renaldas diplomatiškai atsakė, ” Mes suinteresuoti turėti kuo daugiau piliečių ir suteikti sąlygas jiems sugrįžti į Lietuvą, tačiau mes nematome kitos išeities, bet keisti Lietuvos konstituciją, organizuojant referendumą dėl dvigubos pilietybės“.

Informaciją paruošė Jūratė Gattini

LR Gen. konsulato Niujorke nuotrauka 

Share this article
FB video