EMN - Enlightenment Media News - Benevolent News Presented With Love

Cart

Liepos 6-tą dieną Lietuva švenčia Valstybės dieną

herbas-l_spalvotas_a2016 m. liepos 6 d.  Šiandien Lietuva švenčia Valstybės dieną – tai ne tik valstybės pripažinimo diena, susijusi su Lietuvos valstybės suvienijimu ir Karaliaus Mindaugo karūnavimu (1253 07 06)… Daugelis istorikų  sieja karalių Mindaugą su Lietuvos krikšto pradžia.

Šia proga įvairiuose  miestuose vyksta minėjimai, o vakare gyventojai  giedos Lietuvos himną – ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino Lietuvos žmones Valstybės Dienos proga. Ji pažymėjo kaip svarbu yra “pažvelgti į save istorijos tėkmėje ir pajausti ypatingą ryšį su savo Tėvyne”.  “Mums reikia jo, kad visada matytume savo kryptį – Lietuva čia gyvenantiems žmonėms turi būti saugiausia, geriausia valstybė…. Būkime atsakingi dėl mūsų šalies ateities, dėl jos likimo ir išlikimo. Būtent tokie – neabejingi, protu ir širdimi drąsūs žmonės išsaugojo Lietuvą per tūkstantį metų šioje žemėje prie Baltijos jūros”, sakė valstybės vadovė.

Valstybės dienos proga už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje valstybės ordinais ir medaliais Lietuvos Prezidentė apdovanojo Lietuvos ir užsienio valstybių piliečius.

Prezidentės dekretu apdovanotas žiniasklaidos atstovas – „Verslo žinios“ vyriausias redaktorius Rolandas Barysas ir vizualinių, techninių ir edukacinių inovacijų diegėja Valstybės pažinimo centre Rūta Kačkutė. Jie apdovanoti ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi.

“Už nuopelnus Lietuvos mokslui” apdovanoti šalies inovatoriai Juozas Rimantas Lazutka – Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto Botanikos ir genetikos katedros profesorius; Lietuvos mokslų akademijos nariai: Daiva Rastenytė – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) prorektorė, Virginijus Šikšnys – VU Biotechnologijos instituto profesorius, VU profesorius emeritas filosofas Marijus Arvydas Šliogeris ir VU Filosofijos fakulteto prodekanas Zenonas Norkus. Taip pat Fizinių ir technologijos mokslų centro direktorius Gintaras Valušis, VU Matematikos ir informatikos metodikos katedros profesorė Valentina Dagienė ir ilgametis LSMU profesorius Arvydas Šeškevičius.

Už indėlį į lietuvybės saugojimą ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi apdovanoti etnologijos ir tautinių vertybių puoselėtoja Nijolė Balčiūnienė, lietuvių kalbos tarmių tyrinėtojas Kazimieras Garšva ir ilgametis švietimo draugijos „Rytas“ pirmininkas Benediktas Algimantas Masaitis.

Valstybės ordinai ir medaliai taip pat įteikti poetei Ramutei Skučaitei, režisieriui Aidui Giniočiui, neatlygintinos kraujo donorystės propaguotojai Danutei Jakštonienei, lietuviškos kultūros puoselėtojui išeivijoje Juozui Jonui Polikaičiui, vaikų literatūros tyrinėtojui Kęstučiui Urbai, irkluotojams Rolandui Maščinskui ir Sauliui Ritteriui bei kitiems Lietuvą garsinantiems žmonėms.

Už ryžtą gelbstint ežere skęstančią merginą Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi šalies vadovė ceremonijos metu apdovanojo Artūrą Matulevičių, Lietuvos kariuomenės Karo policijos Vilniaus įgulos vyresnįjį karo policininką.

Prezidentė apdovanojimus pelniusiems žmonėms padėkojo už nuopelnus Lietuvai ir palinkėjo dirbti toliau, kad Lietuva augtų kaip demokratiška, atvira valstybė, visada žvelgianti į priekį ir drauge sauganti savo tapatybę, istorinę ir kultūrinę atmintį.

Valstybinė šventė, primenanti didingą Lietuvos praeitį, jos ilgaamžes valstybingumo tradicijas, iškilmingai paminima tiek sostinėje, tiek kituose Lietuvos miestuose. Kasmet iškilmingas renginys Mindaugui pagerbti vyksta Medininkuose ant Juozapinės kalno. Čia rengiami „Mindaugo Sidabrinio žiedo“ lankininkų turnyrai, priimamos karių priesaikos. Vilniuje šventiniai renginiai ir koncertai vyks Gedimino prospekte, Senamiesčio kiemeliuose, aikštėse, koncertų salėse.

Informacijos šaltinis – Prezidentės spaudos tarnyba. Parengė Jūratė B. Gattini

Share this article
FB video