EMN - Enlightenment Media News - Benevolent News Presented With Love

Cart

Niujorko lietuviai susirinko į Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės minėjimą, palaikė bei parėmė Ukrainos žmones, kovojančius už savo Tėvynę

Sekmadienį, 2022 vasario 27 dieną, lietuvių bendruomenė Niujorke  suorganizavo Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės minėjimą bei taikos, laisvės ir nepriklausomybės Ukrainoje palaikymo akciją. Prie šios akcijos prisidėjo LR Generalinis konsulatas bei LR Misijos prie Jungtinių Tautų darbuotojai. 
 
Susirinko daugybė žmonių, apsirengusių tautiškais rūbais, pasipuošę mėlynos – geltonos spalvos aksesuarais, simbolizuojančiais ukrainiečių valstybės simbolius. Pasimeldę už Lietuvos ir Ukrainos didvyrius Apreiškimo bažnyčioje Brukline, tautiečiai paėmė į rankas  Lietuvos bei Ukrainos vėliavas, plakatus, mėlynas-geltonas širdeles ir patraukė į Ukrainos bendruomenės parapijos bažnyčią, kur kartu meldėsi už Ukrainą ir jos karius, žmones, kovojančius už savo Tėvynę.
 
Kalbėdama su ukrainiečių bendruomenės pirmininke Rosita Polishchuk, kurią pažįstu virš dešimt metų, supratau, koks svarbus buvo lietuvių bendruomenės palaikymas ir kiek stiprių emocijų ukrainiečių bendruomenei sukėlė lietuvių pasirodymas ukrainietiškoje Šv. Dvasios bažnyčioje. 
 
Pasak ponios Rositos, “Mišios buvo besibaigiančios mūsų bažnyčioje, kai pradėjo eiti lietuviai…. daugybė žmonių su Lietuvos ir Ukrainos vėliavom, plakatais, apsirengę tautiniais rūbais…. ir jų buvo vis daugiau ir daugiau… ir maži ir dideli, užpildė mūsų bažnyčią savo nuoširdžiu palaikymu…. neįmanoma buvo sulaikyti ašarų” 
 
Ji papasakojo man savo šeimos istoriją. Ponios Rositos šeima (tiek tėvas, tiek motina) gimė Ukrainoje, tačiau susipažino ir susituokė pabėgėlių stovykloje Vokietijoje, kur gimė ir Rosita. Vėliau visa šeima pasitraukė į Venezuelą, o dar vėliau – į Jungtines Amerikos Valstijas.
 
Jai neteko pergyventi karo baisybių, tačiau jos motinai teko pergyventi istorijoje gerai žinomą badą Sovietinėje Ukrainoje 1932-1933 metais, kai Ukrainoje mirė apie 4-7 milijonus žmonių  (remiantis JT duomenimis ir kitais šaltiniais). Šis įvykis dažnai vadinamas “Ukrainų tautos genocidu”, suorganizuotu Stalino vyriausybės iniciatyva. 
 
Ponia Rosita puikiai kalba vokiškai, ispaniškai ir ukrainietiškai. Ji jau porą kartų keliavo po Ukrainą, susipažino su giminaičiais iš Kijevo, Lvovo ir Dombaso regiono. Ji nuolat su jais palaiko ryšį ir paminėjo, kad Rusijai pradėjus “operaciją” Ukrainoje, jai pavyko susisiekti su visais giminaičiais, išskyrus iš Dombaso regiono. 
 
Paruošė Jūratė (Baravykienė) Gattini
 

Nuotraukos – Niujorko Lietuvių bendruomenės bei LR Gen. Konsulato Niujorke 

Share this article
FB video