EMN - Enlightenment Media News - Benevolent News Presented With Love

Cart

Prezidentė Dalia Grybauskaitė perskaitė metinį pranešimą

Vilnius, LR Seimas, 2016 m. birželio 9 d.  Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė perskaitė metinį pranešimą,  kuriame apžvelgė padėtį Lietuvoje, įvertino Lietuvos vidaus bei užsienio politiką. Tai jau septintas Prezidentės metinis pranešimas.
Prezidentė pradėjo nuo padėkos Lietuvos žmonėms, “Šiandien, žvelgdami į Lietuvą tarsi iš paukščio skrydžio, matome neabejotinai gerą vaizdą.
Tai – visos šalies darbščių ir sąžiningų žmonių nuopelnas. Ačiū jiems už tai….

 Žingsnis po žingsnio, pasitikėdami vieni kitais ir tikėdami savo šalies ateitimi, mes jau įveikėme labai sudėtingas – valstybės stabilizavimo, saugumo, energetinės nepriklausomybės ir finansinės atsakomybės atkarpas”, sakė prezidentė.

“Pagal ekonominės laisvės indeksą Lietuva yra pakilusi į 13-tą vietą tarp 180 pasaulio valstybių. Įgijome milžinišką potencialą augti ir atėjome prie ekonomiškai stiprių ir stabilių valstybių klubo – Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) –slenksčio. Energetinė nepriklausomybė jau pradeda atsispindėti mažėjančiose elektros ir dujų kainose.”

Tačiau paminėjusi kelis Lietuvos pasiekimus, prezidentė tuojau pat perėjo prie trūkumų ir neatliktų darbų:

“Valstybė praranda strateginę kryptį – daugelyje sričių trypčiojame vietoje ir skęstame vienadienėje rutinoje…..Mūsų nepaleidžia nomenklatūrinių priklausomybių liūnas. O besimurkdant korupcininėje klampynėje prarandamas gebėjimas mąstyti ir veikti valstybiškai”.

Prezidentė pakvietė į “atvirą diskusiją apie valstybės valdymo kokybę ir tolesnį valstybės kelią… sugrįžtant prie seniai Europos Komisijos ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos išrašytų ir kasmet kartojamų receptų:

– skurdo ir socialinės atskirties mažinimo, nes Lietuvoje pajamų nelygybė didžiausia Europos Sąjungoje;

– pensijų sistemos pertvarkos, nes pusė pensininkų verčiasi mažiau nei iš 200 eurų per mėnesį;

– demografinių problemų;

– efektyvesnio mokesčių surinkimo;

– lankstesnių darbo santykių;

– inovacijų plėtros;

– darbo rinkos poreikius atitinkančios mokymo kokybės;

– sveikatos sektoriaus optimizavimo”.

Galutinė Prezidentės  išvada apie padėtį ir pasikeitimus Lietuvoje skambėjo gana tragiškai: “Grandiozinės pertvarkos finalas – visiškas fiasko.”

Visą Prezidentės Dalios metinę ataskaitą surasite čia: https://www.lrp.lt/lt/pranesimas2016

Visą darbų apžvalgą rasite čia: d1_prezidentes-darbu-ataskaita-2015-07-12-2016-06-07

Nuotrauka – Roberto Dačkaus

Paruošė Jūratė Gattini

 

Share this article
FB video