EMN - Enlightenment Media News - Benevolent News Presented With Love

Cart

Vilnius atšventė savo 695-ąjį Gimtadienį

Vilnius, 2018 metų sausio 25d.  Šiandien Vilniui sukako 695-eri! Šia proga sostinės savivaldybė paruošė šventinę programą: Vilniaus gatvėje vienu metu buvo pučiamos 695 gimtadienio žvakutės, o miesto savivaldybėje buvo galima pasivaišinti didžiuliu gimtadienio tortu. Ypatingai buvo pagerbti ir apdovanoti Sausio 25-ą dieną gimę naujagimiai ir besituokiantys jaunavedžiai. Taip pat buvo suorganizuoti edukaciniai užsiėmimai, istorijos pamokos apie Vilnių, svetingai pasitinkami atvykstantys į Vilnių svečiai ir daugybė kitų smagių staigmenų

 Vilniaus savivaldybės nuotraukos, aut. Saulius Žiūra 

„Sukaktį Vilnius šiandien pasitinka atviras, greitas ir augantis. Pernai gimė idėja pradėti kurti naują tradiciją ir ruoštis 700-ajam Vilniaus jubiliejui. Norisi įprasminti svarbią miestui ir Lietuvai datą, todėl pakvietėme visus – kultūros ir meno, švietimo ir mokslo įstaigas, nevyriausybines organizacijas ir aktyvias bendruomenes kartu švęsti Vilnių. Džiaugiuosi, kad šiemet atsirado visas būrys dosnių šventės draugų, mieste vyks daugybė renginių, edukacinių užsiėmimų ir pramogų kiekvienam švenčiančiam Vilnių – nuo naujagimių – iki senjorų!” – džiaugėsi miesto meras Remigijus Šimašius.

Sostinės gimtadienio proga Rotušės aikštėje buvo iškilmingai iškeltos trys Vilniaus vėliavos – kartu su sostinės meru Remigijumi Šimašiumi jas iškėlė trijų kartų vilniečiai – Mažojo Kristoforo laureatas, Vilniaus licėjaus mokinys Ernestas Ramanauskas, operos solistė Ieva Prudnikovaitė ir Vilniaus garbės pilietis, architektas Algimantas Nasvytis.

Valdovų rūmuose buvo surengta programa „Vilniaus diena Valdovų rūmuose“, kurios metu vyko teminės ekskursijos, protų mūšis ir edukaciniai užsiėmimai.

Vilnius pirmą kartą buvo paminėtas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 1323 m. sausio 25 d. rašytame laiške Vakarų Europos miestams. Vilniečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę apsilankyti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laiško parodoje Vilniaus paveikslų galerijoje, kur buvo atidaryta paroda „Lietuvos valdovo žodis pasauliui: atveriame mūsų žemę ir valdas kiekvienam geros valios žmogui“.

O Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje galima buvo aplankyti Sapiegų šeimos kriptą ir susipažinti su garsios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų giminės kultūriniu palikimu.

Nuo 18 val. Vilniaus savivaldybė pakvietė vilniečius ir sostinės svečius į savo gimtadienio šventę Vilniaus gatvėje (arčiau Gedimino pr.) į akciją „695 gimtadienio keksiukai”! Kiekvienas atėjęs gavo po šventinį keksiuką, buvo pakviestas sugalvoti norą sostinei ir vienu metu su visais užpūsti gimtadienio žvakutę bei įsiamžinti rekordinėje jubiliejaus nuotraukoje.

Vilniaus gimtadienį vainikavo vakare įvykę Šv. Kristoforo apdovanojimai Rotušėje, kurių metu 10 vilniečių buvo pagerbti už savo nuopelnus Vilniui  kultūros, mokslo, meno, sporto, visuomeninėse ir kitose srityse. Vilniaus miesto ir visų keliaujančiųjų globėjo Šv. Kristoforo statulėles tradiciškai įteikė sostinės meras Remigijus Šimašius.

„Džiaugiuosi, kad Vilnius turtingas tokiais žmonėmis, kurie apsiima sunkią Kristoforo naštą, kurios neprivalėjo nešti, bet tai yra gražu ir prasminga. Ir dar gražiau, kad šiandien mes turim dešimt iškiliausių žmonių, kuriems mes galime įteikti Šv. Kristoforo statulėles – kaip simbolį Vilniaus, kaip simbolį tos naštos, kurią žmonės nebijo atsakingai apsiimti ir nešti net ir tada, kai būna labai sunku. Būdamas puikiausio miesto meru, šiandien turiu privilegiją viso miesto ir miestiečių vardu jiems padėkoti, kad jūs keičiate sostinės veidą“,– renginio metu kalbėjo Vilniaus meras.
Už savo nuopelnus sportui Šv. Kristoforo statulėle apdovanota  Pasaulio jaunimo ir Lietuvos čempionė bei rekordininkė lengvaatletė Airinė Palšytė; 
Kultūros ir meno festivalio „Kultūros naktis“ iniciatorė ir ilgametė organizatorė Daina Urbanavičienė; 
VšĮ „Tarptautinis maratonas“ įkūrėjas, aktyvus maratono propaguotojas ir maratonų bėgikas Ignas Staškevičius; 
Už didžiulį indėlį, tobulinant Lietuvos naujagimių ir vaikų sveikatos priežiūros sistemą, mažinant naujagimių ir kūdikių sergamumą, mirtingumą buvo apdovanota prof. dr. Nijolė Drazdienė;
Už Vilniaus architektūros sklaidą įteikta viešajai įstaigai „Architektūros fondas“;
 Už tradicijų ir bendruomeniškumo puoselėjimą apdovanotas Lenkų dainų ir šokio meno ansamblis „Wilia“.
 Mirgai Gražinytei-Tylai įteikta Šv. Kristoforo statulėlė už nuopelnus muzikai;
 Už nuopelnus kultūrai ir menui apdovanota Mūza Rubackytė Golay;
 Dar vienas apdovanojimas įteiktas Filosofijos fakulteto dr. docentui ir psichologui Pauliui Skruibiui už socialinę ir pilietinę veiklą.
 Už pasiekimus moksle Šv. Kristoforo statulėle apdovanota Vilniaus universiteto studentų komanda „Vilnius-Lithuania iGEM“. Šie jaunieji mokslininkai 2017 m. lapkritį perrašė Lietuvos gyvybės mokslų istoriją. Vos trečią kartą dalyvaudami prestižiniame, didžiausiame tarptautiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“, VU studentai iškovojo konkurso didįjį prizą aplenkdami daugiau nei 300 stipriausių universitetų komandų pasaulyje. „Vilnius-Lithuania iGEM“ projektas sužavėjo ne tik teisėjų komisiją, bet ir kitus konkurso dalyvius bei sintetinės biologijos mokslininkus. Jie sukūrė lanksčią skirtingų plazmidžių grupių kopijų kiekio valdymo sistemą, pavadintą „SynORI“. Plazmidės yra apskritos formos DNR struktūros, kuriomis į mikroorganizmus pernešama įvairi genetinė informacija ir keičiamos ląstelių funkcijos.
Šventišką nuotaiką kūrė ir renginį vedė aktorius Rolandas Kazlas, svečiams ir laureatams dainavo „The Amazing cello“, Jurga Šeduikytė, grupė „Subtilu Z“, kurie specialiai sukūrė ir atliko kūrinį apie Vilniaus miesto kūrimąsi, taip pat specialų numerį atliko solistė Dovilė Kazonaitė ir akardeonistas Tadas Motiečius.
Vilniaus Savivaldybės informacija ir nuotraukos – www.vilnius.lt
Share this article
FB video